2010. február 15., hétfő

Játék...

Julcsitól nyertem:

1. Ha nyernék a lottón......
... akkor mindjárt rengeteget és azt 3 felé osztanám: 1 rész a családé, 1 részéből egy kulturált állatmenhelyet, 1 részéből embermenhelyet hoznánk létre. Ha a két utóbbit kombinálnánk, vagyis állatszerető hajléktalanokat foglalkoztatnánk és szállásolnánk el ott, még hatékonyabb lehetne a dolog.
2. Rossz szokás......
... rengeteg van, fárasztó felsorolni: cigizés, nemszeretem dolgok (főleg adminisztrációs jellegűek) halogatása, majd elfelejtése, gyűjtögetés, rendetlenség, és így tovább....
3. Koffein...
Neszkávéból készült vízszerű lötty, 3-4x 2 dl (legalább)
4. Színeim......
... imádom a vibráló, élénk színeket, de gyáva vagyok ruházatban v. lakberendezésben használni. De nagyon szeretem a nyersszínű árnyalatokat is. A pasztellszínek nem nagyon jönnek be nekem.
5. Mi van most rajtam.......
... szürke nadrág, bordó pulóver, nagy, piros, szőrös papucs (és még ebben is fázik a lábam:-)
6. Háziállat......
Legszívesebben minden állatfajt magam köré gyűjtenék, csak az anyagiak (és a törvényi megszorítások) szabnak határt. Azért a mostaniakhoz még egy kameruni törpekecskét nagyon szeretnék:-) Meg 1-2 néma kacsát, akik ennék a rengeteg meztelencsigát...
7. 10 év múlva hol látod magadat......
Képtelen vagyok ilyen hosszú távra még csak álmodozni is. Inkább vagyok a "carpe diem" elmélet híve: inkább örömködök egy pár óráig látható pókcsalád látványán, mint hogy azon görcsöljek, látom-e a nagy gonddal kialakított kertemet 10 év múlva. Én a MAI NAPOT is kincsként értékelem, talán még ezt se érdemlem meg...
(Ha rajtam múlna, ezt a mostani állapotot minden tekintetben el tudnám fogadni 10 év múlva is. )
8. Legutóbbi nagyon jó élmény......
Nálunk volt a 3 éves unoka egy teljes napig, szülők nélkül - irtó jól szórakoztunk:-)

mammkának továbbadnám, ha elfogadja.

2010. február 14., vasárnap

Február 14.

Ma február 14-e van - semleges.
Valentin nap - szintén.
A 9. házassági évfordulónk - naggyon jó!
Az 59. születésnapom - nem rossz:-)

Csodás nap volt:-)
Menyem, fiam, unokák látogatóban, utána finom szundikálás. A korábban elhatározott vendéglői vacsora elmaradt: nagy félve vallottuk be egymásnak, hogy nem vágyunk elmenni itthonról... :-)

Ezt a verset évekkel ezelőtt írta a férjem, de még mindig aktuális és illik a mai naphoz:

Alapkő

Kell egy világ, hol biztonságban élnek
boldog kutyák, és nem fázunk a télben,
kőfal kerít, szép fák nyújtóznak égnek,
függöny, fal, ajtó nem börtön, csak éppen
mindent kizár, mi nem kell szívnek, észnek,
jámbor derű él ott, és nem hazudnak;
kell egy világ, párnázott békefészek -
s hogy nem találtunk, építünk maguknak.



Igenigenigen!

A (kedvenc) szerző(m):



fotó: Hortobágyi István

2010. február 13., szombat

... emlékezés...

... Anyámra, Anyura...

Ma valaki, akaratán kívül, nagyon belekavart az emlékeimbe.

Azt kell mondanom, bár nem szeretem a szót, hogy anyám "kreatív" volt. Sok minden más is persze, de amikor magam elé képzelem, éppen csinál valamit. Köt, horgol, varr, szervez, nyüzsög, utazik, intézkedik, unokára vigyáz, nagy családi egybegyűlést menedzsel, süt, főz, kirándul - egy perc nyugta nincs, mégse hallottam tőle soha, hogy fáradt. Amikor még élt, ez engem fárasztott le néha, szégyellem is magam miatta most már....

Tulajdonképpen a babavarrás is tőle indult.
Tavaly nagy lomtalanításra szántam el magam, de a Nagy Selejtezés után is megmaradt rengeteg anyag, fonal, gomb, szalag, zsinór, kötő- és horgolótű részben tőlem, de főleg az ő "kreatív" hagyatékából, amit nem volt szívem az utcára kirakni. Ezért kellett babákat csinálnom:-)

Valószínűleg tőle örököltem a kétkezi bütykölés igényét és valahányszor az anyagok, fonalak között túrok, vagy egy babaruhát varrok, közben őrá gondolok:-)
Nem bánnám, ha én ennyi nyomot hagynék magam után az utódaimban, nem is vágyom többre.


Füge

Kamilla

Melody

New doll - WIP

Grandchildren :-)

2010. február 12., péntek

...történés...

... megint... és megint az állatok miatt...

Kedvenc szomszédasszonyunk ma elkapott az utcán és rengeteg decibellel azonnal közölte, hogy ő nem szeret veszekedni (akkor vajon miért teszi folyamatosan?), de most aztán...
A lényege a litániának az volt, hogy a macskáink átjárnak hozzá és össze-vissza sz.rják az udvarát...
A baj meg az, hogy tényleg. Vagyis, el tudom képzelni. Sajnos tényleg nem kizárható, hogy a macskáink néha előfordulnak nála, mivel ott csönd van, no kutya, jó nagy kupi.. szóval macskailag ideális...
Nagyon büszke vagyok magamra, mert arcomon (és a lelkemben) őszinte megbánással közöltem, hogy sajnos elhiszem minden szavát és ha megengedi, máris megyek lapáttal/seprűvel/ hypóval és felnyalom az udvarát sterilre és igazán elnézést kérünk, meg minden... Lecsillapodva közölte, hogy most a nagy hó miatt nem aktuális, de abban maradtunk, hogy azonnal szól, amint napvilágra kerülnek a bizonyítékok...
Még azt is megkérdezte, minek nekünk ennyi (6) macska. Mondom, a francnak kell, de ezeket mind kidobta valaki, teccik tudni, hogy megy ez (naná, hogy tudja, echte sváb parasztasszony), mi meg befogadtuk őket...

Tényleg, minek kell nekünk 5 kutya, 6 macska, 8 papagáj, 3 pinty, 9 tyúk, egy kakas, 1 nyúl????
Jöttek, innen-onnan, ahol megunták őket, utcára tették, helyet kerestek nekik, vége volt a kísérletnek, ... egyszer csak nálunk kötöttek ki... mert nem vagyunk normálisak.... meg azért, mert mi így, velük élve érezzük jól magunkat:-)))

It is cold outside...

2010. február 11., csütörtök

hogyan készül...

... a madáretető, amit az előző bejegyzés képein láttál?
Nagyon egyszerűen.

Sokféle madáretetőt kipróbáltam, a boltiak szépek, de az a tapasztalatom, hogy minél szebb, annál kisebb a magot tároló része, félóránként tölthetném - nem pratikus.
Ez a palacketető randa, de egy hétig is eltart, mire kieszik a tartalmát - pláne, ha sok van belőlük. Mivel fontos, hogy a madarak mindig találjanak ennivalót megszokott helyükön és mivel egyszerre jönnek kajálni, nagyon praktikus az "etető erdő", ahol mindenki odafér a maghoz, akkor, amikor megéhezett.

A hozzávalók a képen láthatók, elkészítési ideje kb. 10 perc. Érdemes minél nagyobb palackot használni, hogy ritkábban kelljen tölteni. Az 5 literes étolajosnál jó, ha az akasztó erős, én az IKEA-s, rozsdamentes kampókkal (örök darab) akasztom fel őket az ágra.

Késsel 3-4 ablakot vágok a palack oldalán az aljától 4-5 centire úgy, hogy csak az alsó és a két oldalsó vonalat vágom át, majd a kis nyelvet enyhén befelé nyomom (ez tartja vissza a magokat attól, hogy kizúduljanak a nyíláson). A palack alján és a műanyag cserépalátéten 3 lyukat fúrok. Ha van papírsablonom ehhez, a lyukak biztosan ugyanoda kerülnek mindkettőn és ez megkönnyíti majd a vastag csavarok behajtását. Az alátétet és a palackot csak a facsavarok menetei tartják össze, ezért érdemes rövid, de vastag csavarokat használni. A kupakon is csinálok egy lyukat, abba befűzök egy akármit, amit belül megcsomózok, a hurokba pedig beakasztom a kampót.
A palack megtöltése az aprószemű, fekete szotyolával kicsit nehézkes, de szerencsére ritkán kell ezzel vesződni. (A nagyobb szájú 3 vagy 5 literes étolajost egyszerűbb töltögetni.)

Elsőre legalább ötöt csinálj, a madarak nagyon hálásak lesznek érte, ráadásul ez a förmedvényes PET palack is életmentő módon lesz újrahasznosítva:-)

(Az ötletet a korábban már említett Madáretető c. Indexes topicból vettem és szeretném, ha elterjedne:-)))

Bird feeder - how to do 1
Bird feeder - how to do 2
Bird feeder - how to do 3
Bird feeder - how to do 4

...eléééééééééég volt...........

... mármint a hóból. Most éppen olvad ugyan, de a korábbi és a mai havazással együtt már 50-60 centi magas hótakaró alatt fuldoklunk. Gyönyörű, amikor esik, meg utána pár óráig, de én a lelki szemeimmel már azt a töménytelen vizet látom, ami hetekig nem tud majd elszivárogni.
Nálunk rendes menetben is magas a talajvíz, locsolni se kell nyáron, de egy ekkora hótömeg hetekre mocsárrá változtatja a kertet. Az idén megint nem lesz korai vetés.

Az egyetlen jó dolog, hogy a madarak tömegesen hemzsegnek az etetőkön, órákig tudom bámulni őket. Rengeteg zöldike, széncinege, feketerigó, kevesebb kék cinege, stiglinc, erdei pinty, őszapó, mezei és házi veréb és két vörösbegy látogat minket rendszeresen. Fenyőpinty alig volt az idén, de két éve, amikor ezt a bűnrossz fotót csináltam, jó sokan voltak.

Bird feeder - why

Plastic bottle recycling 2

Amikor a madarakat nézem, éled bennem a remény, hogy lesz tavasz az idén is: egyre többet veszekszenek, a zöldike hímek meg napról napra zöldebbek!

2010. február 8., hétfő

mozaik - kezdet és .... útközben...

2006 tavaszán egy újabb Index topicba botlottam véletlenül, ahol egy kék-fehér porcelándarabokkal mozaikozott tükörkeret fogott meg, na meg a számomra akkor még ismeretlen alapanyag használat.

Feltétlenül és azonnal ki akartam próbálni a mozaik technikát és maradék üvegmozaikokból összeraktam ezt az edényalátétet, itt még a porcelán nem jöhetett szóba, örültem, hogy síma lett a felület:

My first mosaic :-)

Persze már akkor is tudtam, hogy innen még van hova fejlődnöm, de nem tagadom meg elsőszülöttemet:-)

Elkezdtem gyűjtögetni az alapanyagokat, szerszámokat és az ismereteket. A Mozaik topic-ban jó kis társaság gyűlt össze akkoriban, sokat segítettünk egymásnak tapasztalatokkal, javaslatokkal, külföldi oldalak linkjeivel.
A kortárs mozaikművészet lett a kedvencem, százszámra olvastam a blogokat weboldalakat, a "hogyan készült" leírásokat - és rengeteget kísérleteztem, hibáztam, rontottam... Mindeközben éreztem, hogy ezt a technikát már a főniciaiak nekem találták ki. Imádok törni-zúzni, tányérból, bögréből, gyöngyből, falicsempe hulladékból új formákat alkotni... beleszerettem az üveg ezer arcába, a színekbe, texturákba... Vannak jobban és rosszabbul sikerült mozaikjaim, de kevés olyan, amelyikkel maradéktalanul elégedett lettem a végén.

Egyike ezeknek a két évvel később készült Fekete Hercegnő c. falikép, amellyel egy Flickr-es kis háziversenyre akartam benevezni. A kiírás úgy szólt, hogy egyetlen szín különböző árnyalataiból kell egy mozaikot megkomponálni. Megláttam és megszerettem Jaques Leconte képét és a barna árnyalatokat választottam hozzá.
Jaques Leconte képe, az inspiráció:
Painting of Jacques Leconte  - Monochromatic mosaic challenge, inspiration

Az én képem un. pique assiette technikával készült, vagyis sokféle anyag alkotja a mozaik felületet, többek között törött porcelán és cserép is. (Szeretem ezt a fajta mozaikot, mert itt nem csak a színek, hanem a felület egyenetlensége, mozgalmassága is fokozza a vizuális élményt.)
Ahogy alakult a mozaik, belekerültek vörösök, aranyak is, így a versenyre végül nem küldtem be.
Egy bánatom van azért vele kapcsolatban: nem találtam meg az eredeti mű alkotóját, hogy a hozzájárulását kérjem az "átdolgozáshoz". Sokáig keresgéltem a neten, de mindenhol csak azt a néhány litográfiáját találtam meg, amelyek egyike ez az alak. Ha valakinek van információja a művészről, kérem, ossza meg velem!

Fekete Hercegnő
Méret:20x60 cm
Anyagok: üvegmozaik, üveggyöngy, törött porcelán és cserép edény, Tiffany üveg, csiga, biztonsági üveg, kerámia gyöngy, rézdrót, gyöngyház
Black Princess - Hommage a  Jacques Leconte
Ez a Hercegnő megjelent később egy külföldi hobbi magazinban is:

2010. február 5., péntek

történés...

Csak hogy tudjátok, mire számíthattok nálam a jövőben, egy élmény máról.

Állatorvoshoz vittem Kingát és egy adagot abból a termékéből, ami miatt vittem. A dobozkát (folyékony és nem ibolyaillatú) tartalmával, a pénztárcámat, a szájkosarat egy kis reklámszatyorba tettem, miközben a kutyát bebirkóztam az autóba, majd onnan a rendelőbe... A manőver majdnem teljes sikerrel járt, annyi kis hibával, hogy valahol útközben a dobozka oldalára fordult, tartalma pedig elárasztotta a fent említett holmikat, köztük a pénztárca minden rekeszét, valamint a kártyáimat, papír- és fémpénzeimet...........................

Kicsi Kinga abban az állapotában, ahogy a férjem találta az utcán 2004-ben egy forró kánikulai napon és mostanában. Nem egy matyóhímzés, de akkkkora lelke van...
Kinga - when found


2010. február 4., csütörtök

próbálkozás



...képek elhelyezésével


Ő itt Trikó 1,35 MB, 408KB és 252KB méretben.
(Úgy látom, bőven elég, sőt, a 250 KB is.)

Trikó az én legjobb barátnőm. Hihetetlen összhang van közöttünk, részéről pedig macskához nem méltó ragaszkodás. Amikor szülni készült, addig hívogatott, amíg csak meg nem értettem, hogy nekem ott kell lennem, símogatnom a hasát közben. Bűbájos kölkeket hoztunk világra mi ketten:-)




a tavalyi év fogadalma...

... volt, hogy honlapot vagy blogot csinálok.
Ahhoz képest, amennyi időt eltöltök a neten, valahogy erre mindig sajnáltam, meg aztán nem is bíztam a képességeimben.
Egy életem egy halálom, most megpróbálom...

Rendes nevem Bozsár Judit, stiglinc meg azért vagyok, mert amikor évekkel ezelőtt először rátaláltam az Index fórumokra (egyúttal az internetre), az első topic, amit ronggyá olvastam, a Madáretető volt, és azon a télen stiglincből (tengelic, stiglice) volt a legtöbb a mi etetőinken.

Ebben a blogban viszonozni szeretném majd (szép lassan) mindazt a segítséget, amit az interneten bóklászva másoktól kaptam. Lesznek képek, leírások, ötletek, amiket felajánlok hasznosításra, és bemutatok olyanokat is, akiktől én tanultam, tanulok - de ennek még utána kell néznem, hogyan szabad, hogy ne kövessek el jogsértést.

Mivel oly sok az olvasnivaló, az időnk viszont véges, a szövegeket rövidre szabom majd, megígérem...