2010. november 1., hétfő

Amish vidék - 1

Régen jártam erre, pedig van még megosztanivaló élmény bőven...
(Egészen őszintén: azért veszem rá magam nehezen egy újabb blogbejegyzésre, mert nagyon komplikált és időigényes a fotók beillesztése. Biztosan én bénázok el valamit, hogy ennyit kell vele szenvednem, de még mindig nem jöttem rá egy flottabb megoldásra...)

Ha választanom kellene, mi tetszett a legjobban a három hét alatt, a "Legérdekesebb" kategóriában az Amishoknál tett látogatás nyerne.
Innen-onnan felcsipegetett ismereteim alapján volt némi elképzelésem róluk, de jó volt látni személyesen is.
A legtöbb időt egy információs központjukban töltöttük el, ami a turisták számára készült múzeummal, állatokkal és egyéb látnivalókkal. Jópofa volt, hogy ez a skanzen egy modern bevásárlóközpont tőszomszédságában helyezkedik el, külön parkolóval az autóknak és a buggy-knak, azoknak a kis lovaskocsiknak, amelyekkel ők közlekednek.

A nyitott fészerben békésen várakoznak a lovacskák és közben egykedvűen anyagcserélnek is, természetesen. Az Amishok nagyon békés népek, de egy kis feszültség náluk sem kerülhető el:


(A felirat szerint egyikük zokonvette, hogy néhány buggy-sofőr maga után hagyja a hulladékot, na nem a csokipapírt vagy PET palackot, hanem a lovacskák illatos potyadékát.)

A múzeumban meghallgattunk egy rövid ismertetőt az életükről, viseletükről, szabályaikról. A legfőbb rendező elv náluk a puritánság, a szobákban nincsenek szekrények pl., de minek is, mikor mindenkinek csak annyi ruhája, cipője lehet, amennyi a fogasokon, ládák tetején elfér.

A nemi diszkrimináció nem ismeretlen fogalom: a férfiaknak engedélyezett, hogy gombokat viseljenek, míg a nők számára ez tiltott, mert túlságosan kihívó, ők gombostűkkel rögzítik az egyes ruhadarabokat egymáshoz. Elképzelem, milyen hatékony védelem lehet az illetlenül matató férfikezekkel szemben...

Nagyon tetszett, ahogy a szigorú előírásaiknak megfelelően, mégis ötletesen berendezik az életüket. Mivel elektromos áramot nem használhatnak, a természet energiáját és maximum a gázt fogják munkára azoknál az egyszerű gépeknél, amelyekkel megkönnyítik a különböző tevékenységeiket.

A gyerekek számára hatalmas élmény volt a sok gazdasági állat, köztük a kecskegidák, akik szabadon jöttek-mentek és lelkesen tömték a bendőjüket.


Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések: