2010. november 2., kedd

...Parkok, kertek, növények... 1.

Valahányszor kiteszem a lában a saját kertünkön kívülre, mindig nagy élvezettel csodálom a növényzetet. Szeretem a hazai szép virágokat, a formás bokrokat, a hatalmas, öreg fákat, de máshol is örömömet lelem a vegetáció megfigyelésében.
Az USA-ban nekem meglepetést okozott (nyilván az alultájékozottságom folytán), hogy mennyi és milyen gyönyörű, ápolt parkjuk, ízléses növénykompozicióik vannak a városokon kívüli, de az azon belüli, amúgy forgalmas területeken is.

Washingtonban, amikor napokon keresztül loholtam egyik múzeumba be, a másikból ki, az "útbaeső" Haupt Gardenbe többször is betértem egy kis gyönyörködés és felüdülés céljából.

Különleges klímájának és a gondos ápolásnak köszönhetően a növényvilága igen gazdag és szépséges, de a kertben számtalan napos vagy árnyékos, vizes vagy száraz pihenőhelyet is igénybe lehet venni.


A tartósan beültetett növényeken kívül kaspókban még számtalan ritkaságot is láthattam.

A kert tele van különféle módon csordogáló vizekkel, itt éppen a falról folyik egy lapos medencébe, amiben megfáradt turistalábak nyerhetnek felüdülést:

Nem csak itt, hanem mindenhol, parkokban, tereken, az utcákon ilyen szép, tisztán tartott konténerekkel lehet találkozni. A nagyobbik henger nyeli el a vegyes szemetet, a kisebbik pedig a PET palackokat, amiből rengeteg van, mivel az irdatlan hőségben mindenki hord magával életmentő vízkészletet. A szögletes oszlopszerűnek a tetejét felnyitva ingyenes prospektushoz juthatunk, amiben az aktuális helyszín részletes leírása olvasható.

A csordogáló vizeket a madarak is '>önfeledt pancsolással élvezik,

a fürdő után pedig kifekszenek szárítkozni a bokrok alját borító mulcsrétegre:
Folyt. köv.





2 megjegyzés:

Szabó Endre írta...

De jó lenne nálunk is néhány hasonlóan igényes pihenőhely (és hulladéktároló) ! Nagyszerű a videó, ha jól látom, seregélyek pancsolnak?

stiglinc írta...

Na igen, de ez speciel pénzkérdés lehet, mert jó anyagból és rendszeresen ápolva néznek csak ilyen jól ki...

A seregélyek helyiek, majd teszek be közelit róluk.