2010. február 11., csütörtök

hogyan készül...

... a madáretető, amit az előző bejegyzés képein láttál?
Nagyon egyszerűen.

Sokféle madáretetőt kipróbáltam, a boltiak szépek, de az a tapasztalatom, hogy minél szebb, annál kisebb a magot tároló része, félóránként tölthetném - nem pratikus.
Ez a palacketető randa, de egy hétig is eltart, mire kieszik a tartalmát - pláne, ha sok van belőlük. Mivel fontos, hogy a madarak mindig találjanak ennivalót megszokott helyükön és mivel egyszerre jönnek kajálni, nagyon praktikus az "etető erdő", ahol mindenki odafér a maghoz, akkor, amikor megéhezett.

A hozzávalók a képen láthatók, elkészítési ideje kb. 10 perc. Érdemes minél nagyobb palackot használni, hogy ritkábban kelljen tölteni. Az 5 literes étolajosnál jó, ha az akasztó erős, én az IKEA-s, rozsdamentes kampókkal (örök darab) akasztom fel őket az ágra.

Késsel 3-4 ablakot vágok a palack oldalán az aljától 4-5 centire úgy, hogy csak az alsó és a két oldalsó vonalat vágom át, majd a kis nyelvet enyhén befelé nyomom (ez tartja vissza a magokat attól, hogy kizúduljanak a nyíláson). A palack alján és a műanyag cserépalátéten 3 lyukat fúrok. Ha van papírsablonom ehhez, a lyukak biztosan ugyanoda kerülnek mindkettőn és ez megkönnyíti majd a vastag csavarok behajtását. Az alátétet és a palackot csak a facsavarok menetei tartják össze, ezért érdemes rövid, de vastag csavarokat használni. A kupakon is csinálok egy lyukat, abba befűzök egy akármit, amit belül megcsomózok, a hurokba pedig beakasztom a kampót.
A palack megtöltése az aprószemű, fekete szotyolával kicsit nehézkes, de szerencsére ritkán kell ezzel vesződni. (A nagyobb szájú 3 vagy 5 literes étolajost egyszerűbb töltögetni.)

Elsőre legalább ötöt csinálj, a madarak nagyon hálásak lesznek érte, ráadásul ez a förmedvényes PET palack is életmentő módon lesz újrahasznosítva:-)

(Az ötletet a korábban már említett Madáretető c. Indexes topicból vettem és szeretném, ha elterjedne:-)))

Bird feeder - how to do 1
Bird feeder - how to do 2
Bird feeder - how to do 3
Bird feeder - how to do 4

1 megjegyzés:

Vacskamati írta...

Gondoltam , hogy előbb kellett volna elolvasnom ezt a postodat.. előző kérdés storno.. :D