2010. február 8., hétfő

mozaik - kezdet és .... útközben...

2006 tavaszán egy újabb Index topicba botlottam véletlenül, ahol egy kék-fehér porcelándarabokkal mozaikozott tükörkeret fogott meg, na meg a számomra akkor még ismeretlen alapanyag használat.

Feltétlenül és azonnal ki akartam próbálni a mozaik technikát és maradék üvegmozaikokból összeraktam ezt az edényalátétet, itt még a porcelán nem jöhetett szóba, örültem, hogy síma lett a felület:

My first mosaic :-)

Persze már akkor is tudtam, hogy innen még van hova fejlődnöm, de nem tagadom meg elsőszülöttemet:-)

Elkezdtem gyűjtögetni az alapanyagokat, szerszámokat és az ismereteket. A Mozaik topic-ban jó kis társaság gyűlt össze akkoriban, sokat segítettünk egymásnak tapasztalatokkal, javaslatokkal, külföldi oldalak linkjeivel.
A kortárs mozaikművészet lett a kedvencem, százszámra olvastam a blogokat weboldalakat, a "hogyan készült" leírásokat - és rengeteget kísérleteztem, hibáztam, rontottam... Mindeközben éreztem, hogy ezt a technikát már a főniciaiak nekem találták ki. Imádok törni-zúzni, tányérból, bögréből, gyöngyből, falicsempe hulladékból új formákat alkotni... beleszerettem az üveg ezer arcába, a színekbe, texturákba... Vannak jobban és rosszabbul sikerült mozaikjaim, de kevés olyan, amelyikkel maradéktalanul elégedett lettem a végén.

Egyike ezeknek a két évvel később készült Fekete Hercegnő c. falikép, amellyel egy Flickr-es kis háziversenyre akartam benevezni. A kiírás úgy szólt, hogy egyetlen szín különböző árnyalataiból kell egy mozaikot megkomponálni. Megláttam és megszerettem Jaques Leconte képét és a barna árnyalatokat választottam hozzá.
Jaques Leconte képe, az inspiráció:
Painting of Jacques Leconte  - Monochromatic mosaic challenge, inspiration

Az én képem un. pique assiette technikával készült, vagyis sokféle anyag alkotja a mozaik felületet, többek között törött porcelán és cserép is. (Szeretem ezt a fajta mozaikot, mert itt nem csak a színek, hanem a felület egyenetlensége, mozgalmassága is fokozza a vizuális élményt.)
Ahogy alakult a mozaik, belekerültek vörösök, aranyak is, így a versenyre végül nem küldtem be.
Egy bánatom van azért vele kapcsolatban: nem találtam meg az eredeti mű alkotóját, hogy a hozzájárulását kérjem az "átdolgozáshoz". Sokáig keresgéltem a neten, de mindenhol csak azt a néhány litográfiáját találtam meg, amelyek egyike ez az alak. Ha valakinek van információja a művészről, kérem, ossza meg velem!

Fekete Hercegnő
Méret:20x60 cm
Anyagok: üvegmozaik, üveggyöngy, törött porcelán és cserép edény, Tiffany üveg, csiga, biztonsági üveg, kerámia gyöngy, rézdrót, gyöngyház
Black Princess - Hommage a  Jacques Leconte
Ez a Hercegnő megjelent később egy külföldi hobbi magazinban is:

2 megjegyzés:

Vacskamati írta...

Én nem vagyok oda a festmények direkt átültetéséért más technikára, de ez egyszerűen gyönyörű!! És azt hiszem, tettél hozzá az eredetihez. Bár sok ötletes elem van benne, leginkább az (üveg?) háttér fogott meg..

stiglinc írta...

Köszönöm!
A háttér összetört biztonsági üveg, aláfestve.