2010. március 3., szerda

... hogyan készül... a babacipő...

Nekem valahogy nem baba a baba lábbeli nélkül. Pedig ez nem ésszerű álláspont, hiszen játék közben a cipő az első, amit elveszít, hacsak nincs hozzávarrva a lábhoz, de akkor is...
Hetekig keresgéltem a neten olyan leírást, amit az én - erősen korlátozott - horgolós vagy kötős tudásommal is reprodukálni lehet. Végül találtam egyet, és mivel tényleg egyszerű, gyors elkészíteni, valamint csinos is, talán más is hasznát veszi az alábbiaknak.

Nagyjából kétféle lábat csinálok a babáknak: kis tömzsit (Waldorf-szerűt) vagy szabottat (L alakút). Az alábbi horgolt cipőcske élő babák nyurgább, laposabb lábfejére készült és úgy találtam, hogy itt-ott változtatni kell ahhoz, hogy a rövid, duci lábfejeken is szépen mutasson.

Szerencsém volt, hogy rábukkantam Teresa Richardson videós oldalára. Nagyra értékelem, hogy valaki ilyen sok gondot fordít arra, hogy a videóival segítsen az olyan rászorulókon, mint én is vagyok. Jobboldalon további jópofa, hasznos holmik horgolását mutatja be, érdemes megkukkantani a választékot.
Thank you, Teresa!
Az elején kagylószerű mintával díszített horgolt cipőcskét eszerint a video szerint csinálom.

... kis módosításokkal:
Összességében kisebb v. nagyobb lesz a cipő az alkalmazott fonal és tű vastagságától függően.
Rövidebb v. hosszabb lesz a talprész, ha a kezdésnél a „fordulóig” kevesebb v. több szemet horgolok.
Az oldalát is alacsonyabbra kell csinálnom általában, ezért az egyráhajtásos pálca helyett félpálcákkal horgolom a sorokat.
Díszítésként színes gombokat lehet használni, eltérő színű fonallal körbe lehet horgolni a szélét, elöl a kagylómintát más fonallal horgolva ki lehet emelni, stb.


Ahogy az interneten nézelődtem még egy tetszetős cipő formát láttam sokak babáin, de ennek a leírását v. bemutatását nem találtam meg... Kénytelen voltam gondolkozni (jaj, de fárasztó ez már az én koromban:-)) és kitalálni ezt a szörnyűűűűűűű bonyolult megoldást.

A kötött babacipőhöz egy akkora téglalapot kötök lustakötéssel, aminek a hosszabbik oldala kétszerese a baba talphosszának, magassága meg kb. mint a baba lábfejének a magassága. A téglalapot kettéhajtom és összevarrom a nyitott rövidebb oldalt, ez a sarokrész lesz. A saroktól előrefelé haladva összevarrom az egyik hosszút úgy, hogy a vége előtt kb. egy centivel a maradék szemeket összehúzom, mint egy bugyor száját, így a cipő „lábujjak” felőli vége kerekebb lesz, de lehet, hogy ez felesleges aggályoskodás:-).

A nyitottan maradt oldalon a középtájtól kicsit hátrébb kezdve és előrefelé haladva hamispálcákkal körbehorgolom a szélét. Az elején, a középső szemtől jobbra és balra 2-2 szemet összehorgolok, ezzel kicsit beszűkítem. Amikor végigértem, a videón látott „foundation chain”-t (nem tudom a magyar nevét sajnos) alkalmazva meghorgolom a cipő pántját szükség szerinti hosszúságra, a végén 5 láncszemet készítek, az utolsót hozzákapcsolom a pánthoz.
Elvarrom a szálakat, gombot varrok fel és kéééész is!
Arra kell ügyelni, amit én rendszeresen elrontok, hogy amikor az ember elkezdi körbeholgolni a nyílást, a két cipőnél más-más oldalon kezdje, nehogy a pántok egy irányba nézzenek a jobbos és a balos cipőcskén!:-)
Így néz ki a kétféle cipő:


Jó munkát!

7 megjegyzés:

krisz írta...

Egyik csinosabb mint a másik!Köszönjük a hasznos információt!Soha jobbkor ,én is pont ugyanebben a cipőben járok(babcipőt készülök horgolni).

Aledi írta...

Annyira szépek így együtt. És amiket más színnel körbehorgoltál! Szerintem a lányom még baba nélkül is eljátszana velük : )

bemka írta...

Nagyon jók a leírások és szépek a cipőcskék.Köszönöm, hogy megosztottad velünk :)

stiglinc írta...

Örülök, ha hasznát veszitek, sok sikert!

Zorka111 írta...

Nagyon jó videót találtál, sikerült nekem is meghorgolnom a cipőcskét. Egy szélesebb cipő talprészét hogy csinálnád? Milyen szemekkel?

stiglinc írta...

Zorka, gondolom a horgolt változatra kérdezel rá: ha a talp hossza jó, csak szélesíteni kellene, akkor én az oldalakon magasabb pélcákat horgolnék annyi sorban, amennyi szükséges a cél eléréséhez. A végeken meg maradnának az alacsonyabb pálcák.

Zorka111 írta...

Köszönöm szépen, kipróbálom így! :)