2010. március 29., hétfő

... csoda...

Nem tudom más szóval hívebben jellemezni ezeket a napokat...
Egyszer kinézel az ablakon és amit látsz: szürkeség, rövid nappalok, puszta föld, rajta kutyaszar...az egész annyira lehangoló...
Ilyenkor, télen csak az összebújás, depi, melankólia, fűtés, gyötrődés, sok alvás, minimális aktivitás, ami jellemző az egész falkára: a macskákra, kutyákra, tyúkokra, és ránk, kétlábúakra...
És akkor, egyszer csak kisüt a nap, elkezdenek hosszabbodni a nappalok, ettől tojni a tyúkok, zöldülni a fű - és téged valami hihetetlen energia száll meg: ugyanazon 24 óra alatt hirtelen a többszörösét végzed el annak, mint amire az elmúlt hónapokban képes voltál!

Ilyenkor annyira hálás vagyok --- valakinek, valaminek...

Sokat végeztem az elmúlt napokban, főleg a kertben.
Mióta elkezdtem a mozaikozást, ezek a napok (is) kimaradtak az életemből, pedig, akinek van kertje tudja, hogy az ilyenkor elvégzett kerti munkák később egyszerűen nem pótolhatók, most viszont szinte a végükre értem és ez annyira jó érzés!
Azért a munkának tekinthető tevékenységek mellett bőven szántam időt egyszerűen az élvezkedésre... Pl. kávéztunk a kertben a langymelegben, vagy, metszettem cserjéket, fákat, majd a nyesedékkel különböző élvezetes dolgokat csináltam, pl. ezt.:


Aki kitalálja, mi ez, kap valamit tőlem:-)
A pályázók azért kalkulálják majd be, hogy egyesek szerint nem vagyok teljesen normális:-)))

Na szóval, a megoldás:

Amikor a kertet kialakítottam, nagy figyelmet fordítottam arra, hogy az ültetendő növények ne csak a virágjukkal díszítsenek, hanem az év minden szakában a vesszejükkel, a színes leveleikkel, a formájukkal, stb. Így jelentek meg nálunk sok más cserje és fa mellett a somok is, sárga, piros, bordó, fekete vesszeikkel és mivel jól érzik magukat a vizes talajon, nőnek, mint a bolondgomba. Nem győzöm metszeni őket, de a gyönyörű vesszőket sajnálom komposztnak ledarálni vagy azonnal elégetni.

A szebbeket ilyenkor vázába teszem, a nagyobbakat kiválogatom és gyűjtöm, bár sajnos, ahogy kiszáradnak, elvesztik a színüket. A kevésbé szabályos ágakat pedig nem vagyok rest feldarabolni, kiszárítani és gyújtósnak használni a műhelyem kályhájában télen, ezt látjátok a képen, pontosabban az egyik dobozt, merthogy jó sok ilyen van:-)

Amikor az egyik barátnőm nálam járt és meglátta, kikerekedett a szeme, aztán, amikor a rendeltetése titkáról fellebbentettem a fátylat, olyan jóízűt kacagott, hogy már ezért megérte:-) Ő tapintatosan nem azt mondta, hogy őrült vagyok, csak annyit jegyzett meg, hogy ez annnnyira jellemző rád:-))))))))

Pedig szerintem semmivel se logikusabb tüzifa hasábokat rendelni, kifizetni, behordani, eltárolni, majd gyújtósnak felhasogatni, mint ez a gyakorlat:-)


Ezen kívül tüzeskedtem is, mert éppen ma volt néhány óra, amikor nem süvített a szél a kertünkön keresztül.
A velünk élő állatok is mind, maradéktalanul élvezik ezeket a napokat. Ma véletlenül(?) nyitva hagytam a tyúkokat és a nyulat elválasztó ajtót, erre a két csapat azonnal a másik területén kezdett el kutakodni és ez, szemmel láthatóan, mindannyiu(n)kat igen boldoggá tett...



16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hurrááá
őrülők hogy a blogrol küldtél linket felviditott
szinte látom magam előtt a tyukudvarodat
üdv Kata

stiglinc írta...

Pedig a képeket nem sikerült felraknom, de később pótolom majd!

Aledi írta...

Nézem, nézem, de nekem csak normális dolgok jutnak eszembe róla : ) Pl. készítenék poháralátétet, ilyensmit.
De jó, akinek kertje van.

ezkriszti írta...

Tippelnék. Összekötözve rovarszálloda? Vagy hogy hívják. Aki akar mindenesetre beköltözhet.

stiglinc írta...

Nem, nem... hideg... hideg mindkettő...
:-)))

illesreka írta...

Stigi, szerintem ebből valami kép készül!:-) Nagyon jók a színek!

illesreka írta...

Közben eszembe jutott valami: a legtöbb "nem normális" dolgot, Te az unokáidért teszed, szóval szerintem ez nekik lesz építőjáték!:-)

stiglinc írta...

Hehe...
Hideg...
Pedig segítettem is! Ezek eddig csupa "normális" ötletek:-)))
Még várok egy picit, aztán jön a vallomás.

stiglinc írta...

hehe...
...nem... hideg...
Pedig segítettem is:-) Ezek mind "normális" dolgok lennének:-)
Még egy kicsit várok, aztán jön a vallomás.

eszterda írta...

Nem tudok rájönni! De nagyon szép vizuálisan! Áruld el!!! A kakasod eszméletlen!

stiglinc írta...

Köszi eszterda!
Bevallottam a nagy titkot:-)

illesreka írta...

Stigi! Ez inkább túúúúúl normális...:-)

ezkriszti írta...

Ja.. Ez nem ér! Megtévesztő volt a kiírás. Nálunk a karácsonyfa is szépen fel van aprítva és dobozban várja hogy szalonna sütéskor mégegyszer örüljünk neki.
Göcsörtös trombitafolyondár szintúgy.

baba írta...

hát azt hittem ilyet csak én csinálok márminthogy foldarabolom az ágakat és nagy dobozokban az erkély alatt tárolom és ősszel ugy egyben befér a fatuzelésű kazánomba dé én is azt hittem valami készúl belole DDDD

stiglinc írta...

Kösz, csajok! Annyira jólesik, hogy egy kicsit megerősítettetek abban, hogy nem én vagyok a deviáns.... (egyedül:-))))

Zsófi írta...

Nagyon szép a kakasod.

Nem fog el néha a kísértés, hogy azonnal megtépd? Micsoda tolldíszeket lehetne csinálni belőle! (Meg húslevest. ;-D) A tyúkok is biztos csípik. ;-D