2010. szeptember 1., szerda

... New York, 2010. augusztus eleje...1.


..., agyforraló hőség (miközben ezt írom, éppen sírom vissza itt, a fűtött(!) szobában).

Négy napom volt erre az aprócska városra, ami szinte csak arra volt elég, hogy néhány jólfejlett előítéletemet lenullázza.
Nem, New York nem veszélyes (legalábbis az a része, amit befutkostam) - rengeteg rendőr ácsorog az utcasarkokon, látszólag teljes semmittevés közepette. (Tanulság: ne a New York-i helyszínelők-ből tájékozódj, mielőtt Amerikába utazol...)
Nem, New York nem piszkos (ld. mint fent) - az emberek nem szemetelnek, v. ha igen, akkor a 3 méterenként elhelyezett (és ürített!) szemétgyűjtőkbe. A házak homlokzatai, a szép kovácsoltvas elemek, az üzletek portáljai olyanok, mintha épp most vonultak volna le az építők. Az építkezéseket valahogy "belülről" intézik: nincsenek félig lezárt utcák, sitthalmok a járdán.
Nem, New York nem nyomasztó a sok nagy ház miatt - mert szélesek az utcák, a járdák, besüt a nap, befúj a szél. A talajszinten és közelében elhelyezett rengeteg zöld és virágos növényes kompozició üditően pihentet szemet-lelket.
Nem, nem számít szexuális zaklatásnak az udvariasság - általános, hogy a nagy, nehéz rugós ajtókkal egy férfi percekig birkózik, amíg az összes nő, aki arra jár, át nem jut rajta. (Bár, igaz, nő is tartja nőnek, vagy akár férfinak.) Ha az utcán a nagy forgalomban véletlenül neked ütközik valaki, azonnal elnézést kér (vajon miért olyan nagy szám ez nekem?).
Nem, az amerikaiak nem imádják kollektíve a giccset, a szirupost - rengeteg szép épületet, csodás, ízléses (és ápolt) növényeket, parkot láttam...
... imádják viszont a légkondicinálást - aminek áldását én is sűrűn kihasználtam néhány percnyi felüdülést keresve a kánikulában. Sokáig nem bírtam persze, mert néha brutális a különbség a járda és az ajtón belüli tér hőmérséklete között,
... imádják a jeges italokat, de ha kéred, kegyesen kihagyják a jeget a tiedből,
... az amerikaiak nagyon szerethetik a gyerekeket, mert se szeri, se száma a különböző ingyenes! gyerekszórakoztató eseménynek, intézménynek,
... szeretik, de legalábbis békésen tűrik az állatokat, legyenek azok kutyák vagy vadállatok, vadmadarak, és ezért azok is békések és szelídek (de erről majd később, részletesebben).
Szép volt a 4 nap New Yorkban, de nem laknék ott: nekem túl nagy a nyüzsgés, túl sok a turista:-).
A piros ház, a Museum of Sex szomszédságában, a Gershwin Hotel, ennek egy olcsó (koedukált, több emleteságyas) részlegében töltöttem 2 éjszakát. A szállodát egy öreg házból alakították ki ötletesen, jópofán, fiataloknak bátran ajánlom - én egy cseppet túlkorosnak éreztem magam, amikor esténként, jól lefáradva, felküzdöttem magam az emeleti ágyba...

Nagy szerencsémre, ha elfáradtam a lótásban-futásban, biztos lehettem benne, hogy néhány percen belül találok a nagy házak között egy ilyen kis oázist, mint a Bryant Park is például. Árnyék, zöldek, székek-asztalok, ivóvizes csapok, béke, nyugalom, hangulat...
A kevés üdítő kivétel egyike: egy kedves, kopott, rozsdás portál... Utáltam volna, ha Ámerikában minden tökéletes lett volna. Szerencsére volt még egy megrendítő rossz tapasztalatom rögtön az elején: az ivóvizet valami nekünk szokatlan ízű szerrel fertőtlenítik és ezért /eleinte/ ihatatlannak bizonyul. Még az "Eredeti forrásvíz" feliratú palackoknak se lehet hinni, ugyanaz a szar íz buggyan elő belőlük, csak pénzért. Azért a 3. hét végére megszoktam, egészen ihatóvá szelídült.
Öreg és fiatal jól megfér egymás mellett.
Posted by Picasa

4 megjegyzés:

Aledi írta...

Ó, kicsit irigyellek :) Én talán még laknék is ott, nem zavar a nyüzsgés.

Zelnice írta...

Olyan jó olvasni a beszámolód, remek a hangulata!
New-Yorkról sógornőtől jókat,hugomtól meg fanyalgós-nemtetszős-nyomasztósat hallottam.Igaz, mire elmentek megnézni,már megszokták egy tágas vidéki kertváros nyugalmát északon.
Nagyon szívesen megnézném én is.

krisz írta...

Nagyon tetszik a beszámolód!Valahogy én is igy vagyok, voltam ezzel az egész nagy ámerikás-felfogással,hogy mivel jóformán csak negativ dolgokat hallottam róluk,voltak fenntartásaim.Aztán nagyon meglepődtem.Mert normálisak,többnyire még azt is tudják hogy kb hol van Magyarország.Nyitottak.És imádják a gyerekeket.Nálunk is(mi Kanadában élünk,igaz csak átmenetlileg) van ingyenes vizipark.Nem olyan szép szines mint ahol te jártál,de nagyon szeretjük.Az usziba is 7 dolláért az egész család bemehet.Sőt a tiniknek péntek esténként ingyen van.(Mennyivel jobb ha bulizás helyett itt jönnek össze a haverok)A legtöbb múzeumba ingyenes a gyerkeknek a belépés.És mindenütt van olyan sarok ahol meg lehet tapogatni a tárgyakat,játszani lehet velük.Persze itt is akad fanyalogni való,de összeségében inkább pozitivak a tapasztalataim.
Azért nehéz lehet neked igy,hogy az unokáid ilyen messze vannak.Nekünk nagyon hiányzik a család.

stiglinc írta...

Köszönöm, Aledi, Violini, Krisz!
Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy ha egy módja van, ne hagyja ki Amerikát. Biztosan sok szépséges hely van a világon, amit látni kellene, de talán egyik se szorul rá annyira arra, hogy a saját szemünkkel győzödjünk meg, mennyire hamis a kép, amit nálunk a média fest róla, mint az USA.
Krisz, tényleg nem egyszerű, de van még két unokám, ők legalább a közelünkben laknak - és a kintiek is jönnek haza nemsokára:-)